Lomaosakkeet ja lomaklubit

Lomaosakkeiden myynti ja vuokraus on jo pitkään ollut tuottava toimiala, ja lähes yhtä pitkään alalla on myös toiminut erilaisia huijareita. Huolimatta siitä, etsitkö lomaosaketta vai et, on kuitenkin hyödyllistä tietää, miten myynti yleensä tapahtuu ja mitä voit tehdä, jos ostat jotain, mitä kadut myöhemmin. 

Kuinka myyjät toimivat?
Suosituissa etelän lomakohteissa sinulle saatetaan tarjota ilmaisia arpoja kadulla tai kohtelias, suomea puhuva nuori voi haluta tehdä gallupia lomastasi ja luvata haastattelusta arpoja tai palkinnon. Harkitse, haluatko lähteä esittelijän matkaan lunastamaan palkintoja, sillä perillä sinua saattaa odottaa useita tunteja kestävä lomaosakkeen tai -klubin esittely ja myyntiyritys.

Kuluttajaneuvontaan tulee jatkuvasti yhteydenottoja pettyneiltä asiakkailta, jotka ovat lähteneet mukaan myyntiyritykseksi osoittautuneeseen cocktailtilaisuuteen. Asiakkaat ovat joutuneet istumaan pitkiä aikoja tilaisuuksissa, joissa heitä on painostettu ostamaan lomaosake. Kuluttajaneuvontaan soittaneet ovat tulleet jälkeenpäin katumapäälle ja ovat ihmetelleet, kuinka he edes ovat tulleet allekirjoittaneeksi useiden tuhansien eurojen sopimukset. 

Mikäli olet kiinnostunut lomaosakkeesta tai klubista, muista nämä asiat:
• Lue sopimuspaperit huolellisesti läpi. Sinulla on oikeus saada kaikki tiedot kirjallisena ja omalla kielelläsi. 
• Selvitä kaikki lomaosakkeen tai -klubin käytön kustannukset (alkusijoitus, käyttövastike, vuosittainen jäsenmaksu, lentomatkat jne.).
• Lomaosakkeen jälleenmyyntiarvo vastaa harvoin lähtöhintaa ja joitakin klubijäsenyyksiä voi olla vaikea saada myytyä lainkaan. Älä usko myyjän lupauksia hyvistä jälleenmyyntimahdollisuuksista.
• Myyjällä on velvollisuus ilmoittaa sinulle harkinta-ajasta. Mikäli hän ei mainitse asiasta lainkaan, häneen ei kannata sinisilmäisesti luottaa.
• Ole tarkkana, mikäli myyjä sopimuspuheissaan viittaa muiden kuin sopimusmaiden lainsäädäntöön. 
• Pyydä harkinta-aikaa ennen kuin allekirjoitat sopimukset! 

Mitä suojaa sinulla on kuluttajana?
Timeshare-huoneistojen myynnistä on aiheutunut ongelmia monille jo useamman vuoden ajan. Kuluttajien turvaksi useimmissa EU-maissa on otettu käytäntöön aikaosuuslainsäädäntö, joka koskee vähintään kolmen vuoden pituisia sopimuksia. Lain mukaan sinulla on 10 päivän harkinta-aika, jonka kuluessa myyjä ei saa veloittaa sinulta mitään maksuja. 

Oletko allekirjoittanut paperit ja haluat perua sopimuksen? 
Lähetä kirjattu kirje yritykselle 10 päivän sisällä! Mikäli ongelmia ilmaantuu tai kaipaat lisätietoja, voit ottaa yhteyttä paikallisiin kuluttajaviranomaisiin tai Suomen EU-kuluttajaneuvontaan, joka toimii Helsingin kaupungin ja Euroopan Komission rahoituksella. 

Yhteystiedot:
Euroopan kuluttajakeskus 
c/o Kilpailu- ja kuluttajavirasto
PL 5, 00531 HELSINKI
P. 029 553 9500, ma–pe klo 10–13
Sähköposti: ekk@kkv.fi
www.ecc.fi